Tommaso Marino

Despre

Tommaso Marino, clasa 2004, este înscris în al doilea an al bienal  de nivel doi în pian, în, în clasa Maestrului Angela Chiofalo și în primul an al bienal  specializat de nivel doi  în muzică de cameră la Conservatorio Statale di Musica di Roma „Saint Cecilia”.

El a obținut primul grad academic (Triennium) cu onoruri și mențiuni onorabile în octombrie 2023.

A absolvit cu cele mai mari note în iunie 2023 la Liceo Musicale Farnesina din Roma, unde a luat lecții de pian de la maestrul Andrea Feroci.

A început să studieze pianul la o vârstă fragedă sub îndrumarea maestrului Annamaria Martinelli Cafaro.

Participă la mai multe masterclass-uri cu Masters Enrico Pace, Andrea Lucchesini, Filippo Gamba, Anna Kravtchenko, Carlo Maria Parazzoli și David Romano.

Câştigător (adesea ca premiu întâi) a numeroase premii şi concursuri naţionale şi internaţionale: „7 Note Romane”, Concursul Internaţional de Pian Mozart, „Tânărul Muzician”, Concursul Tinerilor Pianişti „Armando Renzi”, Concursul Naţional de Muzică „G. Visconti”, Concursul European „Tinerii Muzicieni ai Oraşului Viterbo”, Concursul Internaţional Emilia şi Elsa Gubitosi, Concursul Matteo Candino, Concursul Giulio Rospigliosi, Competiţia Riviera Etruscană, Concursul Etrusc, Competiție Oraș Tarquinia.

În cadrul Proiectului de Muzică de Cameră Avos a fondat Trio-ul Neos Piano și a cântat la Festivalul de Muzică de Cameră Mantova Trame Sonore 2019, unde a primit o diplomă de onoare de Alfred Brendel, la ediția III a Chieti Classica, la Festivalul de Vară de la Trapani și la Zilele de Pian de la Villa Borghese.

A susţinut concerte şi evenimente ca solist: Estate Musical of Nocera Umbra, Baldini Room din Roma, Conservatorul Santa Cecilia din Roma, ambasada Franţei la Sfântul Scaun, Palatul Cancelariei Vaticanului, la Festivalul Internaţional de Muzică Chieti Classica 2020, în cadrul evenimentului „Concertele de toamnă”,  oraşul Trevignano, Academia Ungariei, la Oratoriul Gonfalone, Sforza Interna Musica din Roma, Teatrul Palladium, muzeul Instrumentelor Muzicale din Roma şi Vicenza pentru Fundaţia Zoé.

Ulterior, a câștigat mai multe competiţii, fiind laureată, între altele, a Concursului Internaţinal “George Enescu” de la Bucureşti, dar şi a prestigioasei Queen Elizabeth Competition şi primind bursa de studii Herbert von Karajan. 

A debutat la Opera Română din Bucureşti în rolul Regina Nopţii din Flautul fermecat de Mozart, fiind apoi invitată să evolueze pe importante scene din Europa precum Théâtre de la Monnaie din Bruxelles, Grand-Théâtre din Geneva, Théâtre de Champs-Elysées din Paris, Opera Naţională Lorenă din Nancy, Opera din Lucerna. 

În anul 2004 a debutat pe scena Operei de Stat din Viena, iar între 2007 şi 2010 a evoluat constant pe această scenă, abordând roluri precum Regina Nopţii (Flautul fermecat – W.A. Mozart), Adele (Liliacul – J. Strauss fiul), Adina (Elixirul dragostei – G. Donizetti), Eudoxie (La Juive – Fr. Halévy), Nannetta (Falstaff – G. Verdi), Sophie ( Werther – J. Massenet), Elvira (Italianca in Alger – G. Rossini). În 2014 a debutat la Festivalul de la Glyndebourne în rolul Sophie (Der Rosenkavalier – R. Strauss). 

Teodora Gheorghiu a colaborat cu reputaţi dirijori precum Seiji Ozawa, Marco Armiliato, Franz Welser-Möst, Christophe Rousset , Adam Fisher, Bertrand de Billy. 

La sugestia dirijorului Christophe Rousset a înregistrat un CD ce a constituit un omagiu adus celebrei cântăreţe din secolul al XVIII-lea, Anna de Amicis. Albumul, publicat de casa de discuri Harmonia Mundi, include înregistrări în premieră cu arii din Mozart, Gluck, Borghi, Cafaro și Mysliveček, a fost numit Discul lunii de către International Record Review și de Opera Magazine, și a fost Discul săptămânii la BCC Radio timp de trei săptămâni la rând. 

Talentul Teodorei Gheorghiu nu se limitează doar la operă. Soprana este pasionată și de lied și a oferit numeroase recitaluri în acest gen muzical, iar în 2013 a publicat al doilea album, Art Nouveau, alături de pianistul Jonathan Aner, cu lieduri de Strauss, Zemlinsky, Ravel și Respighi, ca expresii emblematice ale Jugendstil în muzică. 

Începând cu anul 2015, Teodora Gheorghiu abordează un repertoriu de soprană lirică şi debutează în roluri precum Mimi (Boema – G. Puccini), Madama Corteze (Il viaggio a Reims – G. Rossini), Violetta (Traviata – G. Verdi). Cu rolul Contesei din Nunta lui Figaro de W.A. Mozart a realizat un amplu turneu in Japonia. 

Discografia sa cuprinde Arias for Anna de Amicis  (Mozart, Jomelli, Gluck, etc.) – Les Talens Lyriques / Chr. Rousset (Aparté), Art nouveau (Strauss, Zemlinsky, Ravel, Respighi), cu Jonathan Aner la pian (Aparté), Antonio Vivaldi – Orlando furioso  – Modo Antiquo / F.M. Sardelli (Naïve), Richard Strauss – Der Rosenkavalier  – Festivalul de la Glyndebourne UK (DVD) .

Pe scenele din România a putut fi revăzută recent în recital la Ateneul Român, în 2019 şi în concert cu orchestra în cadrul Sibiu Opera Festival, în 2020.