Home

Despre

Andrea Francesco Calabrese este pianist, compozitor, dirijor și scriitor. Licențiat în pian cu note complete și laude precum și în Compoziție la Conservatorul „Cilea” din Reggio Calabria; a absolvit cu o sută zece cum laude în Științe sociale și educaționale de la Universitatea „Dante Alighieri” din Reggio Calabria cu o teză în lingvistica italiană despre Divina Comedie. A obținut un Master de nivel II în Economie Civilă, organizat de Universitatea „Dante Alighieri” și Academia Mediteraneeană, cu o teză finală care explorează afinitățile dintre Drept și Muzică prin conceptul de „interpretare”.

A studiat pianul cu Maria Matilde Espinosa Uribe, Lya de Barberiis, Sergio Cafaro, Vincenzo Balzani și a urmat cursuri de master cu Bruno Canino, Piero Rattalino și alți profesori. A studiat compoziţia cu Vincenzo Modaro, specializându-se în Francesco Carotenuto, cu care a urmat şi cursuri de dirijat de orchestră.
Câștigător al numeroaselor concursuri de pian (premiul I AMA Calabria Lamezia Terme, „Musicainsieme” Catania, premiul II Messina, Taranto, premiul III Albenga, AMA Calabria) și compoziție (Roma, Cosenza). Acţionează ca pianist şi dirijor în Italia şi în străinătate. A colaborat cu Orchestra Filarmonicii Naționale Bulgare, Orchestra Filarmonicii Vidin (Bulgaria), Orchestra Simfonică din Bacău (România), Orchestra Teatrului Politeama din Catanzaro, Orchestra Teatrului Cilea din Reggio Calabria, Orchestra Conservatorului „Cilea” din Reggio. Calabria, I Solişti Veneţieni, Orchestra de Cameră Messina, Orchestra „Ansamblul de Cameră Ars Musica”. Compozițiile sale au fost interpretate în diverse țări (Marea Britanie, Rusia, Malta, Brazilia, Venezuela, Argentina), și este autor de coloane sonore pentru teatru și cinema. Se lansează coloana sonoră pentru docufilmul lui Nino Cannatà, Cesare Berlingieri: rădăcinile realității în faldurile invizibilului.

Are numeroase publicații de interes muzicologic și de critică literară, dintre care cele mai recente sunt: În pământul nimănui. Corespondență din necunoscut asupra simfoniilor lui Gustav Mahler (2023, în colaborare cu Francesco Idotta), Concordia Discors: modele de conexiuni armonice în tonalitate clasică (2023), Introducere în sistemele post-tonale (2023), Trinitatea în Dante (în colaborare cu Vincenzo Crupi (2020), The performer as a musicologist (2019), Dante între dogmă și erezie și arta de a scrie între rânduri (2018), Dăruirea literară a contemplației: dimensiunea trinitariană la Dante (2017). ). Cursuri de naratologie și ateliere de muzică și literatură.